Innowacja była realizowana w naszym przedszkolu w oddziale dzieci 3 i 4-letnich  „Maczki” w Sieciechowicach oraz w oddziale dzieci 4 i 5- letnich „Pszczółki w Iwanowicach . Autorkami innowacji są panie nauczycielki z naszego przedszkola: Pani mgr Monika Ciaranek,  Pani Anna Kołek i Pani mgr Barbara Młodecka. 

Pomysł na innowację wziął się stąd, że jak powszechnie wiadomo dzieci w wieku przedszkolnym niechętnie spożywają owoce i warzywa. Nie mają świadomości ich istotnego, pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka. Z wielu przeprowadzonych badań wynika, że większość dzieci w wieku przedszkolnym spożywa za mało warzyw i owoców. Zadaniem przedszkola jest wspieranie rodziców w  wysiłkach, a czasem nawet wskazywanie im właściwej drogi do zdrowego odżywiania. Dobrym więc pomysłem jest zaproszenie dziecka do kuchni, by samo mogło niektóre czynności wykonać i stworzyć swoje własne dania. Program obejmował cykl zajęć przypadających na rok szkolny 2019/2020, które odbywały się w okresie 30.09 – 13.10.2019, podczas których dzieci brały czynny udział w  przygotowywaniu zdrowych potraw z warzyw i owoców, w zabawach i grach, wycieczkach oraz spotkaniach z osobami związanymi oraz obróbką owoców i warzyw. Program miał na celu zwrócenie uwagi na warzywa i owoce w diecie oraz ich rolę dla zdrowia dzieci.

Na czas innowacji nasze przedszkolne sale trochę zamieniły się w kuchenne przestrzenie, w których dzieci miały możliwość podczas różnorodnych zajęć smakować, piec, trzeć, ważyć, mierzyć, porównywać smaki…, zabawy i radości oraz ogromnego zaangażowania dzieci w te wszystkie doświadczenia było co niemiara. Dzieci mogły doświadczyć, że zdrowe nie znaczy nudne, że zdrowe znaczy smaczne. Myślą przewodnią jest nauczenie dzieci poprzez zabawę jak jeść i co jeść. 

W czasie realizacji programu dzieci z pomocą Pań wychowawczyń,  Pani kucharki oraz Pani intendentki i Pani sekretarki upiekły pyszne babeczki bananowe. Dowiedziały się przy okazji co to są odpowiednie proporcje i do czego służy waga oraz komu wolno używać piekarnika by było bezpiecznie, no i dowiedziały się na czym polega praca kucharza – cukiernika oraz pań dbających o posiłki dla dzieci w przedszkolu na co dzień. To nie koniec kulinarnych doświadczeń: były jeszcze pieczone jabłka, sałatka owocowa, owocowo – warzywny sok i nieprzetworzone warzywa i owoce do popróbowania. Odwiedziliśmy sad gdzie dowiedzieliśmy sie na czym polega praca sadownika i sklep gdzie mieliśmy okazje przyjrzeć się owocom i warzywom znajdującym się na półkach, zakupiliśmy potrzebne produkty oraz dzieci zapoznały sie z pracą ekspedientki. Na koniec udaliśmy się do Firmy „Witaminka” w Biskupicach, gdzie mogliśmy zobaczyć i poobserwować jak się odbywa wytwarzanie surówek. Dodatkowo dzieci mogły spróbować pysznych warzywno – owocowych smakołyków, które właściciele firmy państwo Beata i Karol Barankowie wraz ze swoim synem Oliwierem dla nas przygotowali, na koniec każde dziecko dostało pojemniczek sałatki warzywnej, który wcześniej okleiło stosowną etykietką oraz firmowe upominki. 

Państwu Barankom dziękujemy serdecznie za bezinteresowną pomoc w realizacji naszej innowacji oraz za serdeczne i podjęcie naszych przedszkolaków.